ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Προτάσεις και προσεγγίσεις
ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΟΥ
Η μέθοδος της ashtanga vinyasa yoga
Έχοντας τις ρίζες του στην αρχαία παράδοση της γιόγκα, όπως μεταφέρθηκε στη Δύση από τον «πατέρα της σύγχρονης γιόγκα» Sri Tirumalai Krishnamacharya (1888-1989), ), η μέθοδος της ashtanga vinyasa yoga που δημιούργησε και πρωτοδίδαξε στο Mysore της Ινδίας ο Sri K. Pattabhi Jois αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση εκγύμνασης του σώματος και του νου που χαρίζει ενδυνάμωση και συγχρόνως θεραπεία. Βάσεις της αποτελούν ο αρμονικός συντονισμός αναπνοής και κίνησης (vinyasa), η συγκέντρωση σε ένα σημείο μέσω της εστίασης του βλέμματος (dristhi), η ενεργοποίηση συγκεκριμένων ενεργειακών σημείων, των αποκαλούμενων “bandhas” (κλειδωμάτων) για την φυσική υποστήριξη του σώματος κατά την άσκηση και η απαγγελία mantras. Σκοπός του ασκούμενου είναι να μπορέσει μετά από ένα διάστημα σταθερής επανάληψης της σειράς των θέσεων που διδάσκεται από τον δάσκαλο του, να σταθεί αυτοδύναμος πάνω στο στρώμα του. Να είναι σε θέση να εκτελεί ανεξάρτητος την πρακτική του (self-practice) ελεύθερα στον δικό του ρυθμό, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις μοναδικές του κάθε μέρα ανάγκες, σε ένα στυλ άσκησης που έγινε γνωστό ως “πρακτική mysore” (mysore practice).
Ως μαθητής της ashtanga vinyasa yoga γίνεσαι ο βασικός οδηγητής σου με τον δάσκαλο να αναλαμβάνει τον ρόλο του βοηθού και επόπτη, υπεύθυνου να φροντίσει από τη μια μεριά ότι θα προχωρήσεις με ασφάλεια, σωστή γνώση και σεβασμό στο σύστημα και από την άλλη, ότι θα αρχίσεις να διακρίνεις τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ωφελήσει εσένα προσωπικά.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η φιλοσοφία της astanga yoga στην πράξη
Εκτός από μια φυσική άσκηση που στοχεύει στην καλύτερη υγεία και ευεξία σώματος και νου, το ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ καλεί να προχωρήσουμε και σε μια άλλη, εξίσου σημαντική, άσκηση, αυτή που στοχεύει στην έρευνα πάνω στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε στο στρώμα και στην καθημερινότητα μας και αφορά αυτό που αποκαλείται «φιλοσοφία της γιόγκα». Τις περισσότερες φορές έχουμε την τάση να θεωρούμε τη δεύτερη ως μη απαραίτητη ή εντελώς ξένη στη σύγχρονη ζωή. Σχεδόν «εξωπραγματική». Έχουμε, δηλαδή, την εντύπωση πως η φιλοσοφία της γιόγκα είναι έξω από εμάς, σε μία σφαίρα τόσο ψηλά που δεν ακουμπά καν στον ουρανό του κόσμου που ζούμε. Είναι αλήθεια, θα επισημάνει η οκταπλή γιόγκα (astanga yoga) του σοφού Πατάντζαλι, το μήνυμά της σε πάει ψηλά. Όμως η θέση της είναι κάτω εδώ, σε αυτόν τον κόσμο, σε όσα κάνεις έξω και πάνω στο στρώμα.
Ένας από τους στόχους σου, όταν κάνεις πρακτική, είναι να ξεπερνάς όσες δυσκολίες προβάλλουν το σώμα και ο νους σου και σε «στενεύουν» εσωτερικά, δημιουργώντας «χώρο» για να περπατήσεις στα μονοπάτια που προκύπτουν καθώς προχωράς σε νέα συμπεράσματα και πειραματισμούς πάνω στις δυνατότητες σου. Ως ασκούμενος, ερευνάς και απορείς. Τρόπον τινά, φιλοσοφείς αλλά στην πράξη. Η φιλοσοφία της γιόγκα καθιστά πιο ξεκάθαρες τις διαδρομές των μονοπατιών για να τα περπατήσεις μέσα από την εμπειρία σου ή εφιστά την προσοχή σου σε όσα ήδη έχεις ανοίξει, ίσως ασυνείδητα.
Η Κατερίνα εργάζεται σήμερα ως δασκάλα ashtanga yoga σε στούντιο στο κέντρο της Αθήνας και στο Χαλάνδρι, έχοντας δουλέψει τα προηγούμενα χρόνια με γκρουπ αρχαρίων και προχωρημένων μαθητών στη shala “Astanga Yoga Zakynthos” που διατηρούσε στη Ζάκυνθο, όπου και διέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πέρα από τη διδασκαλία της ashtanga yoga, ένα δεύτερο, πολύ σημαντικό μέρος της δουλειάς της είναι να συντονίζει συζητήσεις σε τάξεις ασκούμενων που στοχεύουν να τονίσουν την προσέγγιση των παλιών δασκάλων σύμφωνα με την οποία Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ.
Events
Με τις συζητήσεις μας κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στον χώρο του Synthesis Yoga Center στο Χαλάνδρι επιχειρούμε να απαντήσουμε στα διάφορα “μικρο”ερωτήματα που εγείρονται στο μυαλό μας καθώς αρχίζουμε να ξετυλίγουμε το μακρύ νήμα του εξής “μεγάλου”, κεντρικού ερωτήματος: Πόσο «σύγχρονα» είναι πραγματικά τα διδάγματα που μας μεταφέρει η αρχαία κλασική γιόγκα και πώς μας επηρεάζουν ως ασκούμενους; Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μου εδώ.