Σχετικά

Vision: όραση, όραμα

[<ὁρῶ (αρχ.ελ.) =κοιτάζω, εξετάζω>]

right behind your eyes, you are there
Will Johnson

Ό,τι μας κάνει πραγματικά λαμπερούς δεν προέρχεται από κάποιο εξωτερικό φως. Εσωτερικά, θα μας πουν οι αρχαίοι Ινδοί σοφοί, κρύβεις έναν μεγάλο ΗΛΙΟ. Σκοπός σου είναι να ΔΕΙΣ πώς φωτίζεις από μέσα σου.

Στη ζωή μας ενεργούμε κυρίως ως διεκπεραιωτές. Τον περισσότερο χρόνο μας αφιερώνουμε καθημερινά στα καθήκοντα και στους στόχους που πρέπει να φέρουμε εις πέρας.

Η γιόγκα έρχεται να μας θυμίσει πως πάνω απ’όλα είμαστε ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ.

Αλλά o καλύτερος κόσμος που ως μαθητές της οραματιζόμαστε δεν είναι φτιαγμένος από κάποιο ΟΝΕΙΡΟ που δημιουργήσαμε με τον νου όσο από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.

Εδώ θα βρεις ιδέες και πρακτικές μεθόδους στις οποίες στηρίζεται το ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ για να δουλέψεις το σώμα και τον νου σου. Στόχος είναι να αρχίσεις σιγά σιγά να ρυθμίζεις τα επίπεδα και την κατεύθυνση της ενέργειας και συγκέντρωσης σου ώστε μέσα στην πολυάσχολη, ανατρεπτική και άλλοτε συγκρουσιακή καθημερινότητά σου να έχεις πάντοτε μια αίσθηση εσωτερικής πληρότητας και ισορροπίας. Να γνωρίζεις κάθε φορά ποιο είναι το κατάλληλο ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ της σκέψης σου αλλά και ποιο το κατάλληλο ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ της.

Κατερίνα

Στην πορεία της έως σήμερα η Κατερίνα έχει διαγράψει διαφορετικές διαδρομές που συγκλίνουν, ωστόσο, σε ένα και απαράλλαχτα ίδιο μονοπάτι, αυτό της αναζήτησης της προσωπικής της αποστολής μέσα από το καθημερινό της έργο.

Η πρώτη διαδρομή της ξεκινά το 1999 ως φοιτήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Για αρκετά χρόνια μετά ασχολείται με την Ιστορία της Τέχνης παρακολουθώντας σειρά σεμιναρίων σε διάφορα μουσεία και ινστιτούτα. Η προοπτική να εργαστεί σε κάποιο μελλοντικό ερευνητικό project στον μουσειακό τομέα βρίσκεται πίσω από την απόφαση της να εγγραφεί το 2012 και να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές» στο UCL του Λονδίνου.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα μένει στη διαδρομή που άνοιξε στην Αγγλία συνεχίζοντας την έρευνα της ως υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας) αλλά τα μέσα για την υλοποίηση της δεν την ικανοποιούν και μετά από ένα χρόνο αποχωρεί.

Ήδη όμως, χωρίς να το γνωρίζει, οι σπόροι της έρευνας πάνω στο σύστημα της γιόγκα την οποία θα θέσει στο εξής ως στόχο ζωής έχουν φυτευτεί στην Αθήνα πολύ νωρίτερα. Στο στούντιο της Μαρίας Μυτιληναίου γνωρίζει το 2009 μαζί με τη γιόγκα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο σώμα της όσο και τις αντιστάσεις του νου της να τις δουλέψει.

Παρά τη φαινομενική της «ρήξη» με ένα σύστημα άσκησης που δεν είναι έτοιμη να κατανοήσει, μια βαθιά σύνδεση μέσα της έχει συμβεί. Και αυτή η σύνδεση τής δίνει την ώθηση για να ασκηθεί το διάστημα που ακολουθεί ως μαθήτρια και μετέπειτα δασκάλα στις τεχνικές και αρχές της μεθόδου της ashtanga vinyasa yoga που θα αγαπήσει και στην οποία έχει πλέον ολόψυχα αφοσιωθεί.

Σταθμοί της στο ταξίδι της γιόγκα έχουν υπάρξει πολλοί, άλλοι μικρότεροι και άλλοι μεγαλύτεροι. Ανάμεσά τους σημαντικούς σταθμούς αποτελούν οι σειρές σεμιναρίων στην ashtanga vinyasa yoga που παρακολουθεί με τους «παλιούς» δασκάλους Manju Jois, Eddie Stern και Chuck Miller, στην ινδική φιλοσοφία με τους Δρ. Δημήτρη Βασιλειάδη και Arvind Pare καθώς και τα sesshins στα οποία συμμετέχει ταξιδεύοντας στη Γερμανία και Ιταλία στα zendo των Zen Master Hyon Gak Sunim (Zen Center Regensburg) και Zen Masters Doryo Cappelli και Annamaria Gyoetsu Epifania (Centro Zen Anshin).

Στους παραπάνω σταθμούς προστίθενται και κάποιοι νέοι, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην πρακτική της πραναγιάμα (Pranayama TAC Level 1) που ολοκληρώνει με τον Vinay Kumar καθώς και τα μαθήματα με τις Swami Saradananda (Yogic techniques) και Shantala Sriramaiah (Veda theory Masterclass 1).

Υπάρχουν όμως και σταθμοί που, πέρα από πολύτιμες γνώσεις, την εφοδιάζουν επιπλέον και με ξεχωριστή έμπνευση. Οι τελευταίοι αφορούν τη γνωριμία της με τους Χριστίνα Καρυτινού (διδασκαλία της ashtanga yoga), Μ.A Narasimhan (φιλοσοφία της Γιόγκα, Patanjali’s Yoga Sutra) και Neema Majmudar (φιλοσοφία της Βεδάντα, Advaita Vedanta).

Χριστίνα Καρυτινού

Η Χριστίνα Καρυτινού υπήρξε μαθήτρια του Sri K. Pattabhi Jois και με την εξουσιοδότηση του διδάσκει τη μέθοδο της ashtanga yoga από το 1991. Τη διδασκαλία της Χριστίνας που είναι αφιερωμένη στον σύζυγο και πρώτο δάσκαλο της Derek Ireland (1949-1998) γνωρίζει η Κατερίνα μέσα από τον κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων που παρακολουθεί την περίοδο 2014-2018 (άνω των 400 ωρών συνολικά) στην πρώτη και δεύτερη σειρά της ashtanga yoga και εμπνέεται από τη σημασία που δίνει ως δασκάλα στην αξία της παράδοσης και του lineage.

M.A. Narasimhan

Ο καθηγητής M.A. Narasimhan υπήρξε μαθητής του μεγάλου δασκάλου Maharishi Mahesh Yogi. Έχει ειδικευτεί στην προηγμένη ψυχολογία και μεθοδολογία έρευνας στον τομέα της εκπαίδευσης, στη σανσκριτική γλώσσα και στα ινδικά φιλοσοφικά συστήματα. Για δύο χρόνια (2018-2020), η Κατερίνα εμβαθύνει στο πλευρό του στη φιλοσοφία της Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι εντατικά, σε “one-to-one” βάση. Το 2019 ταξιδεύει στην Κοπεγχάγη για να συμμετέχει σε workshop πάνω στη Γιόγκα Σούτρα που συντονίζει ο ίδιος μαζί με τη Δρ. M.A. Jayashree. Η αγάπη για την έρευνα από αυθεντικές πηγές που της εμπνέει μέσα από την διδασκαλία του αποτελεί τον βασικό στυλοβάτη για την ολοκλήρωση του βιβλίου της που τιτλοφορείται “ASTANGA YOGA: Ταξίδι Επιστροφής στην Ισορροπία”, από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο.

Neema Majmudar

Η Neema Majmudar υπήρξε μαθήτρια του δασκάλου Swami Dayananda Saraswati. Διδάσκει τη φιλοσοφία της Βεδάντα σε τάξεις, σεμινάρια και retreats για πάνω από 20 χρόνια. Αν και η Κατερίνα είναι μέρος της ομάδας των μαθητών της μόλις ένα χρόνο, η έμφαση που δίνει η Neema με τη διδασκαλία της στην ανάγκη για ακριβή, ξεκάθαρη γνώση την έχει κερδίσει από την πρώτη στιγμή.